
Foto: Fremtidens energisystem i Hjørring Kommune, som det kunne se ud.
Kommunen har noget at have sine ambitioner i. Målene fra den tidligere Energipakke fra 2013 er nemlig mere end nået. Udledningen af CO2 fra energisektoren er reduceret med 54% på 8 år fra 2010, og andelen af vedvarende energi er steget fra 31% til 60% i samme periode.
Nu handler det om at udnytte udviklingsmulighederne i en grøn omstilling af energisystemet, som en motor for vækst i Hjørring Kommune.
- Vi har faktisk overhalet os selv på en række af de mål vi satte os i 2013. Det er i høj grad sket ved at inddrage borgerne og indgå partnerskaber med virksomheder og erhvervsnetværk. Nu tager vi skridtet videre og tager fat på de muligheder, der ligger lokalt til at skabe udvikling og arbejdspladser samtidig med, at vi bidrager til at løse de klimaudfordringer verden står overfor, siger formand for Teknik- og miljøudvalget Søren Smalbro.
Slut med at fyre for fuglene
Særligt to områder skal fyre op under den grønne omstilling: varme og transport. I Hirtshals er der mange køle- og frysehuse, som bruger store mængder strøm og der med producers en stor mængde overskudsvarme. I dag går der overskudsvarme tabt svarende til en tredjedel af Hirtshals bys samlede varmebehov – og flere og flere virksomheder efterspørger muligheden for at kunne lade overskudsvarmen indgå i varmeforsyningen.
Da der produceres store mængder overskudsvarme i sommerhalvåret, er der behov for at kunne lagre overskudsvarmen, så den kan bruges til opvarmning af huse i vinterhalvåret. Samtidig skal fjernvarmesystemet gøres mere sammenhængende og fleksibelt, så overskudsvarmen kan sendes ud til fjernvarmekunder i andre dele af kommunen. Sammen med overskudsvarme fra biogasanlæg vil det over tid gøre det muligt at udfase brugen af naturgas.
Kør sammen og kør grønt
Som noget nyt er også transportsektoren i fokus i den nye Energiplan. Her vil kommunen arbejde for at gøre det nemmere for pendlere, at vælge bæredygtig transportformer. Det handler om at fremme samkørsel, brug af kollektiv transport og cykel til og fra arbejde.
Skiftende regeringer har haft forskellige bud på målet for antallet af elbiler i Danmark i 2030 – op til 1.000.000 elbiler er nævnt. En million elbiler vil betyde 13.000 elbiler i Hjørring Kommune eller ca. 53% af alle person- og varebiler. Det kræver udvikling af infrastrukturen, så der er tilstrækkeligt med el-ladestandere, kapacitet på elnettet og grøn strøm i stikkontakterne.
Biogas i brændstoftanken
I dag producerer de syv biogasanlæg i kommunen tilsammen ca. dobbelt så meget biogas, som der bruges af gas. Samtidig efterspørger færger og lastvognstrafik i stigende grad flydende gas som drivmiddel. Muligheden for at tilbyde lokalt produceret biogas til transportsektoren vil derfor kunne tiltrække virksomheder, og dermed arbejdspladser, til transportområdet ved Hirtshals Havn.
Produktion og opgradering af lokal biogas sammen med adgang til lokal vindmøllestrøm, giver også mulighed for at arbejde med systemet Power-to-X, hvor strøm fra vind og sol kan blive til klimavenligt brændstof.
Fakta:
Energiplan 2.0 indeholder syv indsatsområder:
- Hirtshals som knudepunkt for vedvarende energi
- Et mere sammenhængende fjernvarmesystem
- Grøn og konkurrencedygtig fjernvarme
- Fyr dit olie- og gasfyr
- De grønne pendlere
- Klar til 13.000 elbiler i 2030
- Lokal biogas til tung transport
De syv indsatsområder bidrager hver især til at Hjørring Kommune kan opnå nedenstående overordnede målsætninger for Energiplan 2.0.
Overordnede målsætninger for Energiplan 2.0:
- At Hjørring kommune forpligter sig til at understøtte den grønne omstilling af vores kommune ved at hjælpe virksomheder, fjernvarmeværker og borgere med at arbejde for, at der er lokal grøn energi (varme, VE-strøm og biogas) til rådighed for borgere, fjernvarmeværker, landbrug og virksomheder.
- At der altid er nettobalance eller overskud mellem forbrug af el og gas – og produktion af el fra vedvarende energikilder (VE-strøm) og biogas fra lokale biogasanlæg i Hjørring Kommune.
- I samarbejde med de øvrige nordjyske kommuner i Grøn Energi Nordjylland 2040, at bidrage til at sikre, at Nordjylland bliver selvforsynende med vedvarende energi før 2040.